Om meg

Jeg er en amatørfotograf i 50-årene. Har hatt interessen siden begynnelsen av 70-tallet, men vært litt av-og-på.

«Digitalt er no’ dritt»

Helt frem til 2008 har jeg tviholdt på at digitale kameraer ikke holder mål; for dårlig kvalitet på bildene og altfor dyrt. Men altså i 2008 ble det første digitale speilreflekskameraet (DSLR) kjøpt inn, og jeg endret mening (dog, jeg tror fremdeles at kameraene før den tid var for dårlige..).

fotobamrud4Som fotograf er jeg nok mest i dokumentar-kategorien – i vid forstand. Jeg liker å fange situasjoner, mennesker mens de «holder på med noe». Det innbefatter folk i arbeid, folk på gaten, folk hvor som helst. Dette glir lett over til f.eks. «street photography», teater, konserter osv.

Videre tar jeg en del bilder i kategoriene arkitektur og urbane landskap. Litt landskap også, men når vi kommer til natur, blir det mest makro.

Joda, jeg tar noen portretter også, men det er ikke det jeg gjør mest. Jeg har tilgang på studio til de tilfellene det er nødvendig.

Fotovenner

Jeg hadde siden 80-tallet manglet fotovenner, dvs. venner som deler interessen min for fotografering. Så, etter å ha «tumlet rundt» alene med kamera en stund, meldte jeg meg inn i Drammen fotoklubb i 2010. I dag er jeg er et (kanskje noen ganger litt for) aktivt medlem i Drammen fotoklubb, hvor jeg for tiden er puttet inn i lederrollen. Dersom du lurer på å melde deg inn i en fotoklubb/kameraklubb nær deg, ser jeg ingen grunn til å la være! Et fellesskap som dette er både lærerikt og morsomt. Selv meldte jeg meg inn i fotoklubben i håp om at jeg da kunne finne noen å fotografere sammen med (tidligere var jeg veldig alene om fotointeressen i min omgangskrets) – og det fikk jeg! Finn gjerne en NSFF-tilknyttet klubb, da NSFF (Norsk Selskap for Fotografi) kan tilby så mange medlemsfordeler at du virkelig føler at det er verdt pengene!

«Dersom du lurer på å melde deg inn i en fotoklubb/kameraklubb nær deg, ser jeg ingen grunn til å la være! Et fellesskap som dette er både lærerikt og morsomt.»

Kurs

Jeg har holdt en del kurs for nybegynnere, som jeg har kalt «Fang lyset!«. Jeg får gode tilbakemeldinger på kurset, helt sikkert ikke fordi jeg er en god fotograf, men jeg klarer tydeligvis å få frem noen aha-opplevelser hos kursdeltagerne. Ta kontakt dersom du, din klubb/forening, firma el.l. ønsker kurs!

Mitt utstyr

Det har nok ingen hensikt å ramse opp alt, for jeg har masse «duppeditter», «stæsj» og «dill». Kjøper mye morsomt på ebay, og det meste jeg har hatt av kamera og objektiver er kjøpt brukt (men mine nåværende kameraer er kjøpt nytt).

Min liste pr. i dag: Kamera: Canon EOS 5D mark III DSLR, Sony (speilløst) a6000 og Fujifilm X20 («retro» kompaktkamera med manuelle innstillinger og RAW filformat, 28-112mm objektiv f/2.0-2.8). Og selvsagt 3 «gamle» analoge speilrefleks kameraer… samt et Kodak kamera fra slutten av 1920-årene 😉

Objektiver – alle er laget for fullformat (fra vid til tele) – til Canon: Samyang 8mm f/3.5 HD CSII (fisheye) (nei, det er løgn: Samyang-en er ikke laget for fullformat, men det funker!), Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (ypperlig bl.a. til landskap og eiendomsfoto), , Sigma 24-70 f/2.8 (II) DG HSM (herlig, lyssterkt, «rimelig» allround-objektiv), Canon EF 24-105mm f/4.0L IS USM (Canon sitt alround-/reise objektiv i L-serien), Sigma 50mm f/1.4 DG HSM (lyssterkt normalobjektv), Canon 70-200mm f/2.8L («gammel» type; Canon produserte dette uten å endre det fra 1998-2012, så det betyr vel at det var (er) ekstremt bra?), Tamron 90mm f/2.8 AF SP Di macro 1:1 (raskt, billig, lyssterkt makro- og portrettobjektiv). Jeg har ikke lange teler (passer best for paparazzier og naturfotografer).
Til Sony: kit-objektivet Sony 18-50mm f/3.6-5.6, Sigma 30mm f/2.8, Sigma 60mm f/2.8 Art. Dessuten har jeg et adapter som gjør at jeg kan bruke noen av objektivene til Canon på Sonyen (men mest i manuell fokus).

Blitser: mange forskjellige kamerablitser i forskjellige størrelser og «alle aldre»; fullt ut funksjonelle og med ledetall opp til 58 og high-speed, studiolamper samt en studioblits. Tilbehør: softbox, paraplyer, stativer og produkttelt.
Filtere: «alt»; ND, CPL, UV, farger.
Stativ: Benro karbon tripod, en monopod, en gorillapod, diverse kulehoder og fester (bl.a. makro-glider)

Listen viser at jeg har objektiver og utstyr til enhver anledning innenfor hva jeg fotograferer. Selv om det ikke er utstyret som skaper en god fotograf, er det viktig å ha riktig utstyr til utfordringene 😉

Posted in: