Gatefoto

Gatefoto, som regel kalt «street photography», er et begrep på en type fotografier.

Street photography er en type fotografering som har har i seg oppriktige situasjoner på offentlige steder, for eksempel gater, parker, strender, kjøpesentre og andre steder. De viser en ren visjon av noe, og ofte har de en tendens til å være ironisk og kan være distansert fra dens innhold, og ofte konsentreres det om et enkelt menneskes øyeblikk, fanget i et avgjørende eller gripende øyeblikk.

Paris er allment akseptert som fødestedet til street photography. Eugene Atget regnes som far til sjangeren. Han var ikke den første av sitt slag, men svært populær som en parisisk fotograf. Atget bidro til å fremme byens gater som en verdig gjenstand for fotografering fra 1890-tallet til 1920-tallet. Hans motiver besto hovedsakelig av arkitektur, hager, trapper og vinduer.

Henri Cartier-Bresson var en 20. århundredes fotograf hvis stil var fokusert på handlingene til folk. Han var ansvarlig for ideen om å ta et bilde i det ideelle øyeblikket.

Personlig foretrekker jeg Cartier-Bresson sin form for street photography, men jeg strekker den også til mennesker og miljø. Og poenget er å skyte bildet uten at – eller før – personen(e) på bildet oppdager at de blir fotografert. Noen ganger går ikke det, og da gjelder det å få reaksjonen på personen(e) når de oppdager at de er i ferd med å bli fotografert (ref. damen med duen i Istanbul-serien).

I street photography handler det mer om situasjonen, tolkningen og historien enn om regler. Dvs. at et uskarpt bilde kan formidle historien eller situasjonen uten problem.

Utstyr jeg bruker, er stort sett et digitalt speilrefleks kamera, for tiden en Canon EOS 5D mark III, med et 24-70mm objektiv. Mange foretrekker fast brennvidde (f.eks. en 35mm eller 50mm), men jeg liker muligheten til å komponere bildet ved hjelp av en zoom – dersom det er tid til det. Kameraet med dette objektivet er ikke akkurat lite og lett å skjule, men jeg liker det slik… Noen ganger bruker jeg et kompaktkamera, en Fujifilm X20, som er lettere å skjule. Når det gjelder valg av kompaktkamera, er det først og fremst at kameraet kan skyte bilder i raw-format som er viktig for meg.

Som regel gjør jeg bildene om til svart-hvitt – gjerne med litt ekstra kontrast. Liker også å la noe farge bli igjen i bildet; enten ved å la hovedmotivet forbli i farger mens resten er sort-hvitt, eller bare trekke fargemetningen så mye ned at bare noe av primærfagene (rødt/grønt/blått) blir værende som en fargeantydning.

Street Photography Madeira

Bildene er tatt på Madeira – både i sør (Funchal) og på nordsiden – høsten 2013

22 elementet(r)

Street photos fra England

London, Windsor og Liverpool

14 elementet(r)

Street photos fra Istanbul

Jeg hadde en fantastisk tur til Istanbul på senhøsten 2012; bare jeg og kameraet.

27 elementet(r)

Street photos fra Oslo

Diverse street photo fra Oslo

16 elementet(r)

Diverse street photos


    
4 elementet(r)